неделя, 16 декември 2012 г.

Алергия към белтъка на кравето мляко

  Напоследък броят на кърмачетата с алергия към белтъка на кравето мляко непрекъснато нараства. На пръв поглед тази стряскаща диагноза се оказва не чак толкова опасна стига да се спазва стриктно определен хранителен режим. Говоря от личен опит, защото алергията не подмина и моят син. За щастие се разминахме само с обрив, защото другите симптоми, които могат да се появят са гадене, повръщане, коремни болки, хрема, кихане, свирене на гърдите, астма, но повечето от тях се проявяват много рядко. Педиатърката ни изказа съмнение за хранителна алергия след упорит обрив, който не минаваше в продължение на 1 месец. Първоначално ни предписа лечение с Бактробан и Фусидин, които не ни помогнаха. От бактробана имаше леко завяхване на пъпчиците, но за кратко.

Педиатърката ни препоръча да сменим адаптираното мляко, което използвахме с Фризо пеп, което е с разбита формула на белтъка.

Продължихме лечението с Елоком крем, който е на кортикостероидна основа и не е желателно да се употребява дълго и често.

 От две намазвания пъпките изчезнаха, за съжаление само за 3 дни и всичко се повтори отново. Педиатърката ни изпрати на гастроентеролог, който да потвърди алергията и да ни назначи диета. Много сме доволни от „Медицински център за детски болести”, който се намира на адрес Найден Геров 2 в София и по точно от доцент  Ковачева. Хранителния режим, които трябва да спазваме е следният:
  1. Без продукти съдържащи краве мляко, без  овче и козе сирене.
  2. Без телешко месо
  3. Без риба и морски продукти
  4. Без яйца
  5. Без цитрусови плодове, небелени праскови и кайсии и ягоди. 
  6. С ограничена употреба на грах, домати.
До навършване на една година детето не трябва да приема нито една от тези храни. Захранването с всяка една от алергенните храни става бавно и продължително под лекарско наблюдение. Хубавата новина е, че почти във всички случаи алергията се израства до 2-3 годишна възраст. Много малък процент деца остават завинаги алергични към кравето мляко и не го приемат под никаква форма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар