неделя, 25 ноември 2012 г.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ БОЛЕДУВАНЕ НА ДЕТЕТО

През първите месеци от раждането бебето разчита на антителата, които е получило от майката по време на бременността. Допълнителна защита му осигурява и майчината кърма, ако е на естествено хранене. Към края на четвъртия месец антителата, които са получени от майката силно са намалели, а собствената продукция е все още незадоволителна. Това е причината в тази възраст бебетата да са особено податливи на инфекции и затова профилактиката е много важна. Трябва да не допускате контакт с болни хора. В сезоните с по-чести вирусни заболявания е по-добре да ограничите социалните си контакти. Най-честите заболявания са на горните дихателни пътища. Те обикновено започват с неспокойствие, раздразнителност, при пипане усещате, че челото на бебето е по-топло.
Първото нещо, което трябва да направите е да измерите температурата на бебето. Нормалната аксиларна (под мишницата) температура е 37 градуса, а измерената ректална (в дупето) до 37.5 градуса. За температура под 38 градуса не се препоръчва да се дават медикаменти. При установена температура се свържете по телефона с педиатъра на детето. До неговото пристигане може да предприемете мерки за сваляне на температурата. Първо проветрете стаята, съблечете част от дрехите и дайте на бебето лекарство за сваляне на температурата например Панадол, Калпол, Ефералган, Нурофен.

Когато бебето повръща, до идването на лекаря трябва да имате готовност да отговорите на следните въпроси:
1. От кога повръща
2. Количество и вид на повърнатите материали
3. Има ли диария
4.Има ли други оплаквания
5. Било ли е в контакт с болни със сходни оплаквания
До идването на лекаря не хранете бебето. Може да давате само вода често и по малко.
Ако детето има диария трябва да съобщите на лекаря:
1. Кога е започнала диарията
2.Какви са изхожданията -брой, вид, цвят, мирис, примеси
3.Повръща ли
4.Има ли повишена температура
5. Има ли връзка с храненето
Ако бебето е захранено спрете всички храни с изключение на млякото.
Препоръчва се ежемесечно да посещавате лекаря. Най-добре е това да става около датата, на която е родено детето. При тези посещения се измерва ръст, тегло, прави се оценка на физическото развитие. Получавате съвети за храненето и дневния режим. Информирате се за техниката на масаж и гимнастика. При тези посещения се извършват и имунизациите.






Литература: "Първите 365 дни посветени на бебето"

Няма коментари:

Публикуване на коментар