събота, 9 февруари 2013 г.

Играчките са учебниците на проходилото дете


   При възрастните играта изпълнява ролята на противоте­жест по отношение на работата. Възрастните играят на това, което обикновено не правят в службата си (плуват, карат ски, рисуват, гледат телевизия или ходят на кино), при малките деца не е така. Те не подражават на игрите на възрастните, а на работата им. Децата са актьори, които имитират родителите си, когато те домакинстват, готвят, зареждат колата с бензин, поправят  камиони, строят къщи, карат самолети, продават стоки или лекуват болни. Играта е главното средство, чрез което детето се учи. Ако го лишите от нея или го снабдите с неподходящ материал, вие му отнемате най-необходимия инструмент на обучението.
 Смисъла на думата „играчка" е „всяка вещ, с която детето може да си играе". Подходящи играчки, които биха подхождали на детето ви са най-вече такива, чрез които то да развива големите си мускули, като тича, скача, удря, катери се, пълзи и дърпа.
 Да започнем с игрите на открито, тъй като природата е най-естествената среда за повечето от дейностите на вашето бебе. Водете детето колкото можете по-често в обществена градина с детска площадка. Всяко дете би трябвало да разполага с нещо, на което да се катери. Най-доброто е лост, на който са закачени халки и въжета, стигащи почти до земята.
 Вторият основен предмет за игра на открито е пясъчникът. Изберете по-голям, така че повече деца да могат да играят заедно. Към пясъчника предвидете формички, купички, лопатки, сита й кофички с различни размери. Пясъкът е вещество, което събужда интереса и любопитството и позволява да се правят необичайни и чудесни неща. Детето обича да го изсипва между пръстите си, да го разпилява, да го трупа, да строи крепости, да рисува отгоре му.
 Да споменем и още една игра на открито, отлична за раз­глежданата възраст: животно на колелца, съобразено с ръста му. То е велосипедчето на най-малките. Детето ще може да го възсяда и да го кара, което по-късно ще му помогне е лекота да овладее педалите на колелото.
 Пързалката също е разпространено средство за игра.  Детето ви може да се катери по нея, да се качва по стълбичката, да се плъзга надолу.   Пързалката е препоръчителна, но люлките не стават за най-малките, защото те на практика не могат да ги ползват сами. Налага се мама или татко да сложат детето да седне и да го бутат. Освен това дете, което се люлее, рискува да блъсне друго дете. Така тази невинна игра често завършва зле. Общо взето, най-добрите съоръжения за игра на открито за тази възраст са статичните (които позволяват катеренето по тях), а не подвижните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар