петък, 26 октомври 2012 г.

КЪРМЕНЕ





  Майчината  кърма е най-подходящата храна за храносмилателната система на вашето бебе. Нейните съставки са лесноусвоими от организма. Кърмата съдържа минералите и витамините, от които бебето се нуждае. В състава и са включени антитела, които предпазват детето от различни заболявания и алергии и помага за предотвратяване натрупването на свръх тегло при децата в по-късна възраст. Сукането на бебето през първите дни има голямо значение за производството на кърма. За това е много важно още от първия ден бебето да суче често и продължително ( по 15 минути на всяка гърда). В началото кърменето е на поискване около 10 – 12 пъти в денонощието през 2- 3 часа. Препоръчително е бебето да бъде кърмено поне шест месеца.
За да превърнете кърменето в удоволствие  е добре предварително да подготвите гърдите си. През последните два месеца от бременността започнете ежедневно да масажирате гърдите с хавлиена кърпа, по време на къпане, за да може зърната леко да загрубеят. След подсушаване ги намажете със специално предназначени за целта мехлеми, които се продават във всички аптеки например Гармастан. Те омекотяват и подхранват кожата и предпазват зърното от рагади.
Кърменето е полезно и за майките. То помага за изгарянето на повече калории от организма и по-бързото свиване на матката до нормалните и размери, което ще ви помогне да възвърнете добрата си форма по-бързо. Започнете да подбирате хранителните продукти и се хранете здравословно. Достатъчно е да ограничите употребата на кафе, шоколад, никотин, храни предизвикващи газове, цитрусови плодове, пържени храни и безалкохолни напитки.
Кърменето е един от най-прекрасните интимни моменти с вашето бебе. Прегръщайте го, целувайте го, галете го и му показвайте обичта си.

Сега е чудесно време  да се радвате един на друг. Насладете му се!

Няма коментари:

Публикуване на коментар