неделя, 28 октомври 2012 г.

ГРИЖА ЗА БЕБЕШКАТА КОЖА




  През периода от 0 до 3 години кожата на бебето е много податлива на различни дразнения,  чувствителна е към съдържанието на различните козметични продукти и към слънчевата светлина. Козметичните продукти за новородени трябва да се избират много внимателно. Сапуните трябва да са неутрални и да не са ароматизирани. Нанасят се в много малко количество с ръце или мека гъба. При по-суха кожа може да се използва душ-олио, което съдържа подхранващи кожата масла. Зоната на пелените, подмишниците, ръцете, зоните около устата, ушите, носа трябва да се почистват по няколко пъти на ден, тъй като те са най-чувствителни и поддатливи на дразнения. Шампоаните трябва да имат pH подобно на това на сълзите и съставките им по никакъв начин да не дразнят очите. Къпането не трябва да продължава повече от 5-10 минути, а температурата на водата да не е повече от 37 градуса.
 Кожата на бебето трябва да е винаги добре хидратирана. Винаги след баня подсушавайте добре кожата на бебето, особено в по-деликатните места и нанасяйте хидратиращ крем или лосион. Подходящите продукти за след баня съдържат глицерин и пантенол, които помагат за поддържането на добре хидратирана кожа.
 Ако бебето ви е с много чувствителна кожа се налага по-честа смяна на пелените. Преди това измийте и подсушете зоната около генiталиите и нанесете подходящ крем. При поставяне на пелената не я стягайте много, за да не протрива нежната бебешка кожа. Къпането при деца с чувствителна кожа не трябва да продължава повече от 5 минути. Сапуните трябва да са меки, богати на мазнини. Не използвайте ароматизирани козметични продукти нито за кожата, нито за дрехите на бебето. Препоръчват се продукти на растителна основа тъй като те имат антисептично действие. Витамин Е и лайката помагат за облекчение на възпаления и за някои по леки слънчеви изгаряния. Продукти съдържащи алантоин и пантенол се използват за успокоение на раздразнена кожа. Предлагат се и различни витаминни кремове, които имат подхранващо действие и се абсорбират много бързо.
 Най-добрият начин да се справите с проблемната кожа на бебето е като се стремите да я поддържате винаги добре почистена и хидратирана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар