събота, 27 октомври 2012 г.

РАЗВИТИЕ НА БЕБЕТО



    През първите 3 месеца бебето увеличава теглото си с 2.500г – 3000г, а дължината с около 12 см. След раждането бебето извършва множество некоординирани движения с ръцете и краката и постепенно усвоява нови двигателни умения. В края на първия месец успява да задържи главата си, когато го държите изправено, а по-късно я обръща по посока на звука. На 3 месеца, поставено по корем, бебето се опира на ръце и високо вдига главата си. 
 Добре е развито чувството за допир. Нежното докосване, прегръдката и ласката успокояват бебето, когато плаче.
 Зрението е слабо развито при раждането. След две седмици бебето може да фокусира на близко разстояние. До 3-4 месеца има физиологично кривогледство. Консултацията с лекар е необходима, само когато то е силно изразено. След навършване на един месец бебето може да следи с очи движещ се предмет.
  Слухът е слабо развит през първите 7-10 дни. След това бебетата различават гласа на мама, харесват ритмични, еднообразни звуци и мелодии. Често бебето се стряска от силен шум.
  Вкусът не е достатъчно развит през първите 3 месеца, но обонянието частично го компенсира.
 Рефлексите са добре развити още от първите дни, тъй като те са свързани с жизнено важни дейности като сукане и гълтане. Добре е развит и хватателният рефлекс. Ако дадете двата си показалеца на бебето, то ги хваща толкова здраво, че можете да го вдигнете във въздуха. Съществува и така нареченото рефлекторно ходене, когато държите бебето изправено, с крачетата си то извършва подобни на ходене движения.
 Много е важно установяването на режим още от първите дни след раждането. Трябва да определите часовете за хранене и да ги спазвате с неголеми отклонения. Доказано е, че децата са спокойни, когато режимът им е установен в следния ред: сън – хранене – бодърстване. Наспалото се и нахранено бебе ще бодърства пълноценно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар