сряда, 7 ноември 2012 г.

МАСАЖ



   Необходимо  и полезно е масажът да се прави на всички здрави бебета, които са навършили 2 месеца. За целта трябва първо да измиете ръцете си и да свалите всички пръстени и гривни. Масажът се извършва върху твърда повърхност и температура на въздуха 22 – 23 градуса. Бебето се съблича голо и се поставя да легне по гръб. Последователността на масажа е ръце, гърди, корем, крака и гръб. Винаги се започва с поглаждане след това размачкване, разтриване, почукване и се завършва отново с поглаждане. 
Масажът на ръцете се осъществява в посока от китката към рамото. При крачетата се работи в посока от ходилото към таза. Не се прави разтриване върху ставите. През първата година на детето размачкване се прави само на крайниците.
Масажът на гърдите започва с поглаждащи движения от основата на гръдния кош към раменете и продължава с полукръгови движения като лавата ръка поглажда в ляво, а дясната в дясно.
Коремът се масажира с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Разтриването се извършва за правите, косите и напречните коремни мускули. За правите мускули сложете ръцете си успоредно една на друга и извършвайте движения „както се точи баница”. За косите мускули поставете ръцете си на корема с пръсти насочени навън и правете движения подобни на „лъскане на обувки”. За напречните мускули поставете ръцете си от двете страни на корема с върховете на пръстите, насочени към гърба. Поглаждането се извършва като изтегляте ръцете си над корема, докато се съберат дланите ви.
Гърбът се масажира като се сложат ръцете от двете страни на гръбначния стълб и се правят поглаждащи движения отгоре – надолу и отдолу – нагоре. Разриването се прави по същия начин, но се упражнява по голям натиск и се прескача областtа на бъбреците.
Масажът на седалището се извършва с поглаждащи движения по посока на часовниковата стрелка.  След това с  пръстите на двете ръце леко се потупват и пощипват седалищните мускули и отново се завършва с поглаждане.
В началото масажът продължава само няколко минути, но постепенно продължителността се увеличава. За да бъде по-приятно изживяването за вашето бебе му говорете през цялото време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар