събота, 10 ноември 2012 г.

ГИМНАСТИКА



  Гимнастиката подобрява работата на дихателната и сърдечно-съдовата система на бебето, стимулира развитието на нервната система, сетивните органи и опорно-двигателния апарат. Има бебета, които обожават гимнастиката и други, на които не им е приятно да правят упражнения. За това е желателно гимнастиката да се прави ако носи удоволствие на бебето и то я възприема като вид игра. Ако бебето не желае да прави някое от упражненията не го насилвайте, а опитайте пак след няколко дена.
За да започнете гимнастиката бебето трябва да е навършило два месеца, температурата в стаята да е 22-23 градуса и да е минал 1 час и 30 мин. от последното хранене.
Поставяне по корем (от 2-я мес.)
Поставено по корем детето повдига глава за кратко време. В началото продължителността на упражнението е 10 сек., като постепенно се увеличава до 10 мин.
Рефлекторно пълзене (от 2-я мес.)
Поставете  бебето по корем, свийте крачетата и с една ръка подпрете стъпалата. Детето се отблъсква, придвижвайки се напред.
Дихателни упражнения (от 3-я мес.)
От положение легнало по гръб му подайте да хване палците на двете ви ръце. Извършвайте ритмично движения с ръцете горе-долу,  ръцете в страни и свити пред гърдите. Повторете упражненията 6-7 пъти. Бебетата реагират много емоционално на дихателната гимнастика.
Велосипед (от 3-я мес.)
От легнало положение по гръб хванете глезените на бебето, сгъвайте и разгъвайте крачетата наподобявайки карането на велосипед. Движенията се извършват последователно, когато единият крак е свит, другият е изпънат.
Повдигане на краката (от 3-я мес.)
От положение по гръб хванете крачетата на бебето в коленете като ги придържате изправени и повдигнете до вертикално положение.
Плувец (от 3-я мес.)
От положение по корем хванете детето за глезените с едната ръка, поставете другата ръка под гърдите му и го повдигнете като  запазите хоризонтално положение на тялото.
Кръгови движения с ръце (от 4 мес)
От положение по гръб оставете детето да ви хване за палците на ръцете и започнете кръгови движения едновременно с двете ръце, като се стремите ръцете да се движат изправени.
Мост (от 5-я мес.)
От положение по гръб хванете стъпалата на бебето и ги придържайте долепени до пода.  Сложете другата ръка  на кръста му, повдигнете тялото нагоре и задръжте няколко секунди. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар